You are currently viewing 15 علت برق داشتن بدنه یخچال

15 علت برق داشتن بدنه یخچال

برق داشتن بدنه‌ی هر دستگاهی ممکن است گاهی نشان از ایراد آن و یا گاهی به دلیل نحوه‌ی اشتباه وصل کردن کابل‌ها و اتصالات باشد. اما در هر صورت لازم است به آن توجه شود، تا وضعیت دستگاه طبق استاندارد بوده و از حالت عادی خارج نشود. اما با توجه به گستردگی سیم کشی یخچال و اینکه سیم‌ ها در داخل بدنه هستند، گاهی بررسی تمامی آن‌ها به دلیل پلمپ بودن بدنه یخچال ممکن نیست.در این مقاله از الجی پشتیبان به بررسی 15 علت برق داشتن بدنه یخچال می پردازیم.

در برخی مواقع ممکن است به هنگام لمس بدنه یخچال متوجه برق دار بودن آن شوید. دلیل برق داشتن بدنه یخچال هر چه باشد باعث عبور جریان الکتریسیته از قسمت‌های فلزی آن می‌شود. برق موجود در بدنه یخچال می‌تواند ضعیف یا قوی باشد که با توجه به این شدت و ضعف می‌توان میزان جدی بودن مشکل را حدس زد. لازم است بدانید که اگر با دست زدن به بدنه یخچال احساس برق گرفتگی می کنید، ولتاژ برق بسیار پایین است و خطری برای شما ندارد. اما در صورت عدم رسیدگی، می تواند منجر به برق گرفتگی شود.

برق داشتن بدنه یخچال

آیا برق داشتن بدنه بخچال خطرناک است؟

برق بدنه یخچال تا زمانی که شدید نباشد برای اطراف خود خطری ندارد. اما وقتی برق بدنه شدید باشد ممکن است در صورت برخود جسم اشتعال زا به یخچال دچار آتش سوزی شود.

از طرفی یخچال فریزر وسیله ای است که تمامی اعضای خانواده در طول روز بارها با آن تماس دارند پس برق داشتن بدنه یخچال می‌تواند آزاردهنده باشد.

کشف علت برق داشتن بدنه یخچال

بهترین کار این است که یخچال را از برق بکشید و سعی کنید زمین و اطراف بدنه یخچال را از نم و رطوبت احتمالی تا حد ممکن پاک کنید. در منزل با دمپایی پلاستیکی تردد داشته باشید چون پلاستیک نسبت به عبور جریان برق یک عایق محسوب می شود. و سپس با یک تعمیرکار مجرب و حرفه ای تماس بگیرید.

با توجه کردن به نشانه های برق داشتن بدنه یخچال می توانید از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری کنید این مشکلات شامل موارد زیر می باشد:

  • احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز شدن
  • جرقه زدن از بدنه یخچال
  • بوی سیم سوخته

چرا بدنه یخچال برق دارد؟

برق داشتن بدنه یخچال می‌ تواند دارای دلایلی متنوعی است که از مهم‌ترین دلایل برق داشتن بدنه یخچال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اتصالی کردن ترموستات یخچال
  2.  ایراد و خرابی کمپرسور یخچال
  3. فرسوده شدن یا از بین رفتن عایق سیم‌کشی یخچال
  4. خرابی المنت
  5. اتصالی سرپیچ لامپ
  6. معیوب بودن برد الکترونیکی و اتصالی به بدنه
  7.  وصل نبودن ارت
  8. نشتی آب
  9. وجود مشکلات فنی در یخچال فریزر
  10. دوره زمانی (تغییرات فصلی)
  11. ورود آب به اجزای داخلی یخچال
  12. فزایش رطوبت
  13. سیم ارت یا اتصال به زمین
  14. اتصال سرپیچ لامپ روشنایی یخچال به بدنه
  15. نشتی آب از یخچال

در ادامه به بررسی برخی از علت های برق داشتن بدنه یخچال می پردازیم:

اتصالی کردن ترموستات یخچال: 

اصلی‌ترین علت برق داشتن بدنه یخچال اتصالی ترموستات این دستگاه است. نقش ترموستات یخچال این است که وظیفه‌ی تنظیم و کنترل دمای کابین را بر عهده دارد. قطعی سیم اتصال به زمین ترموستات، نابودی عایق‌های ترموستات، برق دزدی سر کنتاکت‌های ترموستات و… می‌تواند دلایل بروز این مشکل باشد.در این حالت، ترموستات یخچال باید تعویض و ترموستات جدید جایگزین شود.

ترموستات
ترموستات

ایراد و خرابی کمپرسور یخچال:

خرابی موتور یا کمپرسور نیز می‌تواند از جمله ایراداتی باشند که باعث برق دار شدن بدنه یخچال شود.  کمپرسور وظیفه‌ی فشرده‌سازی مبرد یا همان گاز را دارد. در این روند گاز فشرده می‌شود و دما و فشار آب بالا می‌رود؛ به این ترتیب برای جریان در مسیر لوله‌ها و تبدیل به مبرد خنک آماده می‌شود. یکی از قطعات داخل کمپرسور رله استارت و اورلود می‌باشد که برای تست سلامت موتور باید آن را خارج کرد. اگر کمپرسور یا سیم‌پیچ‌های روی آن که انتقال برق را انجام می‌دهد دچار مشکل شود، باعث برق گرفتگی ولتاژ پایین در یخچال میشود.

کمپرسور
کمپرسور

سیم پیچی کمپرسور:

گاهی‌اوقات سیم‌پیچی داخلی یخچال دچار اتصالی می‌شود که این موضوع می‌تواند سوختگی و نیم سوز شدن موتور یخچال را به همراه داشته باشد. حال از آنجایی که موتور به بدنه یخچال متصل است، این موضوع می‌تواند باعث برق‌دار شدن یخچال نیز شود.

مشکل پریز و غیراستاندارد بودن برق تغذیه:

گاهی این ایراد به دستگاه ارتباطی ندارد و مربوط به پریز یا کابل برق تغذیه است. ممکن است پریز برقی که در نزدیکی یخچال وجود دارد دچار شکستگی و آسیب شده باشد. در این صورت اگر قسمتی از یخچال با آن برخورد داشته باشد، می‌تواند باعث انتقال جریان الکتریکی و برق گرفتگی شود.استفاده از محافظ برق بهترین راه برای جلوگیری از ایجاد اختلال در دستگاه به دلیل مشکلات مربوط به برق تغذیه و پریز است. استفاده از محافظ‌ برق به جلوگیری از نوسانات و افت ولتاژ برق کمک کرده و از آسیب به قطعات الکتریکی یخچال جلوگیری خواهد کرد.

نقص در دو شاخه یا سیم برق :

اولین موضوعی که هنگام مواجه با برق داشتن بدنه یخچال باید بررسی کنید، سلامت سیم برق آن است. این بررسی شامل سالم بودن پریز برق و عبور جریان مناسب برق از آن، سالم بودن دو شاخه دستگاه و نبود لختی در آن، در نهایت سالم بودن سیم برق و بخش عایق آن است.

درصورتی‌که یخچال بیش‌ازحد جابه‌جا شود، استهلاک آن بالا رود یا به‌دلیل شدت جریان حرارت بالایی را تجربه کند ممکن است که عایق سیم‌کشی‌های آن از بین برود. در واقع بخش عایق کشی شده داخل یخچال دیگر کارایی قبلی خود را ندارد و مانند یک عایق برق عمل نمی کند.

گاهی سیم برق خارجی یخچال مشکلی ندارد و کار خود را به خوبی انجام می‌دهد اما سیم کشی داخلی یخچال دچار فرسودگی شده، روکش آن آسیب دیده و به قسمت لخت سیم رسیده است.

فرسودگی عایق سیم‌ کشی یکی از دلایل رایج برق داشتن بدنه یخچال است. به‌خصوص اگر یخچال شما دارای مدار یخ‌زدایی باشد. این مورد یک مشکل رایج است و حتی می‌تواند یک خطر بزرگ ایمنی محسوب شود.

خرابی المنت یخچال:

المنت یخچال حرارت مورد نیاز برای ذوب برفک‌های داخل کابین یا همان یخ‌زدایی را ایجاد می‌کند. خرابی‌های این قطعه می‌تواند موجب اتصالی و نشتی برق به بدنه شود.در حالت عادی، المنت توسط یک عایق پوشانده شده است تا از تماس آن با بدنه یخچال جلوگیری کند. اما با گذشت زمان، این عایق ممکن است فرسوده یا آسیب ببیند که منجر به تماس المنت با بدنه یخچال و ایجاد برق گرفتگی خواهد شد.

علائم و علت های خرابی لوازم خانگی

خرابی لامپ درون یخچال یا سرپیچ آن:

خراب شدن لامپ یخچال نیز می‌تواند دلیل برق داشتن بدنه یخچال باشد. یک اتصالی یا یک نوسان کوچک می‌تواند باعث سوختگی سرپیچ لامپ شود ،با خرابی لامپ یا سوختن سرپیچ آن، ممکن است اتصال سیم به بدنه یخچال رخ دهد.

در چنین شرایطی نیاز است که در ابتدا دستگاه خاموش شود و به برق متصل نباشد سپس سرپیچ آن عوض شود و یا سیم‌هایی که دچار فرسایش شده تعویض و عایق بندی شود.

مشکلات برد الکترونیکی یخچال:

برد الکترونیکی یخچال مغز آن محسوب می‌ شود و وظیفه‌ کنترل و هماهنگی عملکرد اجزای مختلف را برعهده دارد. طبیعی است که خرابی این قطعه بر روی تمامی عملکردهای دستگاه تاثیر بگذارد. بر روی این قطعه نیز مدارها به همراه قطعات کوچک زیادی قرار گرفته است و این اتصالی می‌ تواند باعث نشت جریان برق به بدنه یخچال شده و آن را برق‌ دار کند.

یک از خرابی‌های مشهود برد الکترونیکی یخچال، انتقال نادرست فرمان (جریان برق) به سیم‌های ارت یخچال می‌باشد‌؛ در این‌ صورت، سیم ارت برق را به بدنه منتقل می‌کند و دلیل برق دار شدن بدنه یخچال می‌شود.

عدم اتصال کابل ارت یخچال:

 اضافه بار برق دستگاه باید از طریق سیم ارت به زمین تخلیه شود. تمام وسایل برقی آشپزخانه مانند یخچال، به دلیل مشکل در سیم ارت، برق گرفتگی خفیف در بدنه دارند. در ساختمان های جدید چاه ارت وجود دارد و همین موضوع مانع برق گرفتگی بدنه یخچال در حالت عادی می شود. اما در ساختمان های قدیمی به علت نبود چاه ارت، با دست زدن به بدنه یخچال اگر حتی اتصالی هم نباشد، احساس برق گرفتگی می کنید برای جلوگیری از چنین مشکلی شما باید مطمئن شوید که پریز برق آشپزخانه‌تان سیم ارت دارد.

سیم ارت چیست؟

برای اینکه برق القایی از بدنه یخچال یا هر دستگاه دیگری که با برق کار می‌کند درون آن نماند و به زمین انتقال پیدا کند، در سیم کشی داخلی برخی وسیله های برقی سیمی بعنوان سیم ارت کار گذاشته می‌شود که این برق از طریق سیم به زمین انتقال پیدا کند.

بیشتر وسایل برقی این سیم را دارند ، همه ی آن ها به هم متصل می‌شوند و در نهایت از طریق دوشاخه به پریز متصل می‌شوند. این در صورتی امکان پذیر است که خانه یا محلی که این وسیله را نصب کرده اید دارای چاه ارت باشد.

ورود آب به اجزای داخلی یخچال:

نشتی آب می‌تواند دلایل زیادی مثل آب‌ شدن یخ، ترک داشتن ظروف آب و خرابی مخزن آ‌ب‌سردکن باشد.آب رسانا است و اگر با سیم‌ ها یا اجزای الکتریکی یخچال تماس پیدا کند، می‌ تواند جریان الکتریکی را از طریق بدنه عبور دهد و باعث برق‌ گرفتگی شود. همچنین نشت آب می‌ تواند باعث زنگ زدگی اتصالات و سیم‌ های فلزی داخل یخچال شود. زنگ زدگی در نهایت عایق سیم‌ ها را از بین برده و منجر به اتصال کوتاه و برق داشتن بدنه یخچال خواهد شد.

در صورت ورود آب به اجزای داخلی یخچال، اتصالی موقت ایجاد می‌شود و برق می‌تواند در سراسر یخچال، حتی در سطح بیرونی (کف زمین) جریان یابد. سپس وقتی یخچال را لمس می‌کنید، دچار برق‌گرفتگی خواهید شد. به‌همین‌دلیل، همیشه باید یخچال خود را دور از آب نگه‌ دارید و دقت داشته باشید به داخل یخچال به‌ویژه زمانی که آن را تمیز می‌کنید، آب نفوذ نکند.

توصیه می‌کنیم پس‌ از دیدن آب در بخش جلویی یا زیرین یخچال و دیدن نشتی، فوراً سیم دوشاخه یخچال را از پریز برق بکشید و ناحیه خیس را خشک کنید.

رله استارت را بررسی کنید:

خراب شدن رله استارت یکی از دلایل داغ شدن موتور یخچال و برق دار شدن بدنه یخچال است. در مواردی که مشکلی در وضعیت رله شناسایی نشود، المنت تمیز و در جای خود نصب می‌شود. اما در صورت وجود مشکل اساسی و خراب بودن رله، باید آن را تعویض کنید.

جمع‌بندی

ایراد های ریزی که در وسایل برقی مشاهده می‌کنیم اگر برطرف نشود باعث بوجود آمدن خطرات جدی می‌شوند. بهتر است همیشه ایرادهای کوچک را بررسی کنیم تا موجب آسیب های جبران ناپذیر نشوند.

همان‌طورکه مطالعه کردید، در این مقاله در رابطه با برق داشتن بدنه یخچال و دلایل آن صحبت کردیم. دقت داشته باشید که این برق‌گرفتگی ها بسیار خفیف هستند، اما می‌توانند ناخوشایند و مشکل‌ساز باشند، برای برطرف‌کردن این‌گونه مشکلات باید یخچال را از پریز خارج کنید و سپس با یک تعمیرکار مورد اعتماد و مجرب تماس بگیرید. 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها